Delicioasa poveste a cozonacului românesc (Tatiana Niculescu, editura Humanitas)
Nu, nu e o carte de bucate, deși în paginile sale se găsesc rețete și ponturi inedite scrise de Tatiana Niculescu, este un document în toată regula despre unul dintre cele mai îndrăgite și semnificative preparate ale românilor.
Cozonacul la români reprezintă, spune autoarea, o adevărată călătorie. De la răbdarea frământatului, de la așteptarea dospitului, de la amestecul grijuliu al ingredientelor până la istoria cozonacului și la atmosfera care se creează în jurul cozonacului, de Sărbători.
Iar volumul are exact farmecul unei povești de Crăciun combinate cu un pic de jurnalism, un pic de folclor, memorii, jurnale, opere literare și un strop de artă culinară. Este o felie de istorie, fie ea și a unui fel de mâncare ce conține însă în el legăturile religioase, momentele de apropiere și de celebrare, semnificațiile sale…
Comentează