Unii investitori ar vrea să uite anul 2022: Inflația galopantă, șocul creșterii dobânzilor și evenimentele geopolitice au slăbit piețele financiare, a declarat Bogdan Maioreanu pentru „Adevărul”.
„Cum va fi 2023?!”, se întreabă retoric anaolistul eToro Bogdan Maioreanu, punctând că ar putea fi un an al revenirii pentru piețe, dar și unul al „hemoragiei financiare” ca în 2022
S&P 500 nu a mai înregistrat ani consecutivi de scădere de la spargerea bulei dot-com în 2001-2002. Din 1996, indicele a înregistrat în mod obișnuit un câștig mediu anual de 9%. În 2022, este foarte probabil ca indicele să încheie cu o pierdere de două cifre pentru prima dată de la criza din 2008.
Politica de majorare a ratelor dobânzilor practicată de Rezerva Federală a SUA începe să dea rezultate. Cele mai recente cifre privind inflația din Statele Unite arată o decelerare a acesteia. Dar economia este încă departe de scăderea pe care Fed o așteaptă pentru a înceta politica de majorare a ratelor dobânzilor. Piața forței de muncă este încă puternică, existând peste 10 milioane de locuri de muncă vacante.
„Prin urmare, este foarte probabil să asistăm la mai multe creșteri ale ratelor dobânzilor în prima jumătate a anului 2023 în SUA, dar și în Europa, unde BCE s-a mișcat mai încet . Până în prezent, membrii consiliilor celor două bănci centrale și-au exprimat acest punct de vedere privind continuarea creșterii ratelor dobânzilor și în 2023”, a declarat Bogdan Maioreanu pentru „Adevărul”.
Inflația va continua să crească în ritm accelerat
Cel mai probabil, și Banca Națională a României va continua politica de majorare a dobânzilor la începutul anului 2023. Inflația continuă să se crească în ritm accelerat, în ciuda ratei dobânzii de 6,75%. Decizia BNR este așteptată în a doua săptămână din 2023, analiștii anticipând o creștere a dobânzii cheie cu 0,25%. Conform ultimelor previziuni ale Comisiei Europene, în 2023 vom vedea impactul ratelor ridicate ale dobânzilor, evolutia PIB-ului decelerând de la o creștere estimată de 5,8% în acest an la o creștere de 1,8% pentru anul viitor. De asemenea, pe piața forței de muncă se preconizează o ușoară creștere a șomajului la 5,8%. Inflația va rămâne ridicată, peste 10%, dar s-ar putea să asistăm la atingerea vârfului acesteia.
Impactul întârziat al dobânzilor mai mari va determina o scădere ușoară a creșterii economice și a veniturilor companiilor sau o recesiune modestă în prima jumătate a anului 2023. După ce ratele dobânzilor vor atinge un vârf în prima jumătate a anului, piețele se așteaptă ca o scădere puternică a inflației în a doua jumătate a anului să ofere băncilor centrale confortul necesar pentru a începe să reducă ratele dobânzilor. Perspectivele de scădere a inflației și a ratelor dobânzilor pregătesc terenul pentru un început al următoarei piețe bull. Acesta este un lucru pe care investitorii îl așteaptă cu nerăbdare, conform sondajului eToro Retail Investor Beat. Cel puțin 61% dintre investitorii individuali din România dețin cash în portofolii, pregătindu-se pentru momentul în care piețele vor da semne de revenire. Un alt sondaj eToro despre rezoluțiile de Anul Nou arată că dintre românii care vor lua decizii financiare, 40% sunt nerăbdători să înceapă să investească în 2023, iar alți 30%, care investesc deja, doresc să investească mai mult.
Poate fi o revenire lentă, în formă de „U”
Dacă după căderea inițială a piețelor din 2020 revenirea a fost bruscă, în V, în 2023 am putea vedea o revenire lentă care să arate ca un U alungit. Din păcate, elementele potrivnice generate de conflictul din Ucraina în 2022, – de la disponibilitatea energiei până la penuria de alimente și alte mărfuri care au indus inflație- vor continua în 2023. Iar tensiunile geopolitice din Asia de Sud se adaugă la climatul de incertitudine care nu este pe placul piețelor. De aceea, riscurile aparitiei unor evenimente neprevăzute, de „lebădă neagră”, vor menține piețele volatile cel puțin la începutul noului an. Vom rămâne în continuare în paradigma „veștile economice bune înseamnă vești proaste pentru piețele financiare care prognozează noi creșteri de dobânzi”.
Investitorii au văzut în 2022 reziliența companiilor în ce privește câștigurile în ciuda inflației ridicate, a scăderii vânzărilor cu amănuntul și a rapoartelor PMI slabe. Cu toate acestea, bursele au fost martorele modului în care evaluările companiilor au fost spulberate. În același timp, acțiunile de valoare, ale companiilor cu fluxuri de numerar puternice, plătitoare de dividende, au avut o performanță mai bună, în timp ce prețurile acțiunilor “de creștere” au scăzut puternic, unele companii precum Tesla pierzând peste 70% din valoare. Dacă anul acesta am văzut scăderi mari bazate pe evaluările companiilor, anul viitor s-ar putea să le vedem în zona de câștiguri, care ar putea înregistra o scădere bruscă din cauza recesiunii care se anticipeaza sau a perspectivelor de încetinire a economiei.
În ciuda încetinirii economice, indicele S&P 500 pare să fi atins un minim la 3491 în octombrie, iar piața se află încă deasupra acestei valori. Pentru investitori, 2023 ar putea fi anul în care piețele încep să își construiască următoarea etapă de creștere pe baza evaluărilor actuale scăzute ale companiilor. Dar este nevoie de răbdare, deoarece estimările arată că prima jumătate a anului ar putea oferi în continuare aceeași imagine pe care am tot văzut-o anul acesta.
Comentează