Presa vietnameză, despre Sibiu și „casele cu ochi“ care „văd tot“. „Dictatorul Ceaușescu le impunea“

Într-un articol de călătorie apărut în presa vietnameză, Sibiul este descris ca orașul din România cu case „folositoare“, care monitorizează oamenii non-stop. Asiaticii se referă la celebrele „case cu ochi“, specifice zonei.

Orașul din regiunea Transilvania „cunoscut drept una dintre cele mai frumoase destinații din România (…) va lăsa vizitatorilor multe impresii de neuitat”, promit jurnaliștii într-un articol apărut în publicația „Vietnam Net”, însoțit și de un video realizat cu drona deasupra orașului, dar și mai multe foto cu cele mai atractive obiective turistice.

Presa internațională menționează farmecul medieval al vechii cetăți din inima țării, casele sale colorate, vechi de secole și bisericile sale fortificate, și vorbesc și despre senzația pe care o trăiești când pășești în el – de întoarcere în timp, în ciuda facilităților moderne de care beneficiază. Este amintită chiar și dictatura lui Ceaușescu, despre care se spune că are o puternică legătură cu „orașul caselor cu ochi”.

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observă când vizitează Sibiul este farmecul său medieval. Turnurile, scările și pasajele înguste ale centrului medieval, combinate cu case colorate, bisericile fortificate și clădirile vechi de secole, oferă vizitatorilor senzația că se întorc în timp, putând, în același timp, să folosească toate facilitățile timpurilor moderne”, își încep jurnaliștii descrierea despre Sibiu în presa din Vietnam.

Este menționată și denumirea de Hermannstadt a orașului, fiind amintit faptul că reprezintă una dintre cele șapte cetăți fortificate construite de coloniștii germani în Transilvania secolului al XII-lea.

„A fost cândva un important centru comercial, în secolul al XIV-lea și o cetate. Cea mai importantă fortăreață germană din Transilvania pentru multe secole. Meșterii orașului erau organizați în bresle. Sibiul a fost recunoscut ca oraș în 1366”, mai amintește presa vietnameză.

„Cele mai bune fotografii, din Turnul Sfatului”

Apoi cititorii sunt atrași cu informații din istoria mai recentă a acestui oraș.

Din punct de vedere istoric, majoritatea populației Sibiului a fost de etnie germană până în 1941. Cu toate acestea, etnicii germani (cunoscuți ca sași transilvăneni) au migrat în Germania și Austria. din anii 1950 până în anii de mai târziu, 1990, dar unii încă locuiesc aici. Personalitate românească de frunte născută la Sibiu într-o familie de sași transilvăneni este Klaus Iohannis, actualul președinte al României”.

Și se pomenește că cea mai bună modalitate de a explora acest oraș istoric este printr-o plimbare, la pas: „Vizitatorii vor avea ocazia să facă cele mai bune fotografii din Turnul Sfatului, să savureze bucătăria locală în frumoasele piețe publice ale orașului sau să exploreze multe alte destinații fascinante”.

„Orașul caselor cu ochi”

Nu sunt omise nici „casele cu ochi” care au făcut celebru acest oraș.

„Casele de aici sunt construite într-un stil gotic care reflectă influențele maghiaro-germane și au o trăsătură comună în acoperișul de țiglă: ferestrele de la mansardă sunt proiectate precum niște ochi care privesc în jos. Potrivit localnicilor, această arhitectură acționează ca un sistem de aerisire pentru podul casei. Majoritatea acestor case cu ochi au fost construite între secolele al XV-lea și al XIX-lea. În plus, acest stil arhitectural a fost ales cu scopul de a-i face pe oameni să se teamă, crezând că sunt urmăriți și astfel să se comporte corect. În special, după venirea la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu, dacă oamenii nu construiau astfel case, erau chestionați și trecuți pe o «listă neagră»”, mai susțin jurnaliștii menționând de fapt una dintre legendele care circulă în jurul acestor construcții.

Alte atracții

Printre alte atracții sunt pomenite și Piața Mare cu Palatul Brukenthal „care găzduiește una dintre cele mai importante colecții de artă din România”, dar și Biserica Romano-Catolică.

Nu sunt uitate Piața Mică – legată de Piața Mare printr-o pasarelă pe sub Turnul Sfatului – „locul cel mai ideal pentru a face poze în Sibiu”, dar și Piața Huet, unde se află Biserica Protestantă.

Și cum din nici un articol de voiaj despre Sibiu în presa internațională nu ar putea lipsi menționarea unei alte construcții renumite – Podul Minciunilor, jurnaliștii vietnamezi susțin și ei că această destinație nu trebuie ratată, amintind că este cel mai vechi pod din fontă din România și că reprezintă un simbol al orașului, fiind înconjurat de clădiri vechi care au devenit faimoase datorită legendelor.

„Una dintre ele spune că dacă o persoană ar minți în timp ce se află pe acest pod, structura va scârțâi imediat”, mai menționează jurnaliștii asiatici în articolul de voiaj.

Comentează

Your email address will not be published.