Lichidele folosite în dispozitivele de vapat conțin printre altele glicerină vegetală, propilenglicol, nicotină și arome, amestecate în diferite cantități.
Experimentele anterioare au arătat că unii vapori cu aromă de fructe – precum cele de căpșuni, pepene galben și afine – produc compuși periculoși numiți carbonili volatili din cauza procesului de încălzire.
Este cunoscut faptul că acești compuși au efecte asupra sănătății în cazul persoanelor care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), afecțiuni cardiovasculare și cancer.
Studiul a folosit inteligența artificială pentru a analiza compoziția chimică a 180 de arome de vape și a simula modul în care acestea se descompun atunci când sunt încălzite. Cercetarea, publicată în Scientific Reports, a estimat că vaporii produc 127 de substanțe chimice „acut toxice”, 153 care sunt „periculoase pentru sănătate” și 225 „iritante”.
Aproape fiecare aromă supusă…
Comentează